Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Techniek > Mechanica > Lagers > Rolweerstand > Cup-conus lagers
Verschillen bij cup-conus lagers


Een voorbeeld van Cup-Conus lager

Cup-Conus lagers

De cup-conus lagers worden veel toegepast door Shimano en Campagnolo. Hoe zit het nu met deze lagerwrijving en wat verandert er als er ceramische kogels worden toegepast? Dat hoekcontactlagers een iets grotere weerstand hebben dan groefkogellagers is bekend. Wij hebben de test gedaan met Shimano XTR naven die zijn afgedraaid om perfect te passen in het meetwiel.

Na weer honderden metingen gedaan te hebben kwamen we uit op vermogengebruik van 0,20 Watt bij  een belasting van 50kg en met 300 omw/min = 38 km/h. De 0,20 Watt is 0,07 Watt meer dan de industrie lagers kosten.

Wanneer de stalen kogels worden vervangen door ceramische kogels wordt de rolweerstand 0,02 Watt lager.

Snelheid 38km/h 300omw/min

Staal-staal lager

Lager (voornaaf)

Shimano XTR

Kogels materiaal

staal

Kogels afmeting

3/16”

Kogels aantal

10

Kooi

Geen

Vermogenverlies (Watt)

0,20

Vermogenverlies met ceramische kogels

0,18 (-0,02 Watt)

 Tabel 2 Meetwaarden van naven met cup-conus lagers

 

Dat cup-conus lagers (hoekcontactlagers) iets zwaarder lopen dan groefkogellagers is ook uit de literatuur en rekenprogramma’s bekend. De rolweerstandcoëfficiënt van hoekcontact lagers is 1/3 hoger dan van groefkogellagers. Dat komt redelijk overeen met onze meting van 0,20 en 0,13 Watt. Opgemerkt moet wel worden dat de afmetingen van de lagers niet gelijk zijn en dat de kogels minder in aantal zijn en groter in diameter.
De Shimano XTR is gebruikt om de wrijving te meten van cup-conus lagers. We hebben de originelen kogels gebruikt en ceramische kogels van SKF en Ceramic Speed. De naaf is afgedraaid omdat de flensen een kleine onrondheid hadden wat een meetonnauwkeurigheid geeft die ongewenst is.