Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Frieke > Curriculum Vitae > Wedstrijden
Wedstrijden

Mijn roots van het mountainbiken en de rijtechniek liggen waarschijnlijk bij mijn geboorteplaats; midden in een wijk tegenover een kerkhof. Daar was een groot grasveld met veel bomen en veel bosgrond. Ertussen door liepen allemaal wandelpaden. Perfect om te crossen met je vriendjes en om springbulten te maken om te kijken wie het verst kon springen. Dit gebeurde dan met een normale fiets waarvan de vork na verloop van tijd lekker krom werd. En altijd maar op je achterwiel rijden.
Op het grasveld werd vaak met 10 man een wedstrijd fietsvoetbal gedaan. We waren ook vaak in de bossen te vinden; een beetje rond crossen op een trimbaan en daar was een sloot waar in het verlengde een pad doorheen liep. Met mijn kleine buurjongen Rob, die op de bagagedrager zat, sprongen we met zijn tweeën de sloot in. Gevaar kende je toen nog niet.
Vanaf een jaar of 12 begon ik brieven rond te brengen van de judoclub en wat later van het Rode Kruis, de apotheek en een dokter. Dit verdiende leuk en het was een perfecte training voor techniek omdat je vaak probeerde een tuinpad in te slippen.

In 1983 zag ik de eerste “bergfiets” in Elspeet. Nadat het tijdschirft Fiets in 1985 dit soort fietsen belichte wilde werd de drang om zelf zo’n fiets te hebben steeds groter. Uiteindelijk kocht ik in 1987 mijn eerste mountainbike; een Giant Super Sierra bij Van Herk in Veldhoven. Helemaal afgemonteerd met Shimano XT en dat voor maar 1845 gulden. Het spelen met de fiets kwam op een hoger niveau te liggen; bepaalde klimmetjes werden mogelijk en met die beresterke remmen kon meer. Ik had er nooit aangedacht om wedstrijden te gaan rijden want die waren er niet totdat in 1988 Gerrit Does, welbekend in de fietscroswereld, begon met een serie MTB wedstrijden. De eerste wedstrijd was in Waalre. Bij de keuze tussen beginners en gevorderde werden het de beginners waar ik eerste werd. Vanaf die dag reed ik bij de gevorderden wat later de experts ging heten.

Al snel werd ik gesponsord door de fietsenwinkel John Vermeulen uit Geldrop, deze sponsoring hield een heel mooi geel fietspak in die je met korting kon kopen.
Vanaf 1989 begon ik met downhill-wedstrijden (DH). De eerste wedstrijd was in Malmedy waar ik 43ste werd. In 1990 reed ik mijn 2de DH, dat was de bekende afdaling in Kaprun. Echt iets heel aparts; alle wedstrijdrijders met de skicabines omhoog terwijl de fietsen met een vrachtwagen omhoog gingen. Vervolgens ging je de zeer snelle en gedeeltelijk technische afdaling te lijf. Van de 900 deelnemers werd ik boven verwachting 19de. In die tijd ontstond de voorvering.
In mijn downhillperiode heb ik ongeveer 20 van dit soort wedstrijden gereden. Tijdens het EK van 1993?? dat in Oostenrijk werd gehouden zat ik in de nationale selectie. In die tijd werd ik gesponsord door Brima Tweewielers uit Heesch. Deze discipline heb ik tot 1994 gedaan. In dat jaar maakte ik een smak waardoor ik een maand in het ziekenhuis logeerde.

Nu rijd ik nog cross-country wedstrijden. Mijn laatste en grootste sponsor was Pulsar waarbij wij op een titanium Gazelle rondreden. Sinds 1998 rijd ik ongesponsord rond omdat ik geen verplichtingen wil met betrekking welke wedstrijden ik rijd en op welk materiaal ik rijd.

Palmares:
1989 43ste op WK in Spa
1989 19de bij downhill in Kaprun
1990 13de bij Downhill in Lillehammer (eerste manche) 
1991 1ste bij Wheely wedstrijd in Nederland
1995 1ste Nederlands kampioenschap NWB
1996 1ste Nederlands kampioenschap NWB
1996 winnaar 1ste nationale illigale MTB sprintwedstrijd in Veldhoven
2003 1ste eindklassement zomeravondcompetitie Valkenswaard
2003/2004 3 gewonnen wedstrijden bij de NWB wintercompetitie