Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Boosten > Pijlenroutes > Lichtgewicht > Tubeless
Tubeless

De meeste fietsbanden hebben een zwarte binnenband (butyl) die de lucht vasthoudt waardoor lang niet bijgepompt hoeft te worden. Latex binnenbanden (niet zwarte banden) zijn erg soepel en zorgen daardoor voor een lage rolweerstand, maar bij deze banden ontsnapt langzaam lucht.

 

Een aantal jaar zijn er nu buitenbanden waarbij de binnenband wordt weggelaten (tubeless). Deze banden zijn aan de binnenkant voorzien van extra butyl waardoor ze luchtdicht zijn. Deze banden zijn zwaarder en ze hebben een hogere rolweerstand dan dezelfde buitenband zonder de extra butyl.

 

Het is nu ook mogelijk om een gewone soepele en lichte buitenband te voorzien van vloeibare latex. Met een speciaal velglint en een speciaal ventiel krijg je daardoor een band die licht is en die ook nog eens licht rolt. En als deze band lek gaat dicht de vloeibare latex de lek. Het systeem werkt perfect; lage rolweerstand en een laag gewicht en extra protectie tegen lekrijden. Oftewel 3 x beter.

 

Maar net zoals veel systemen is dit ook niet voor iedereen geschikt; dit systeem is niet handig voor iemand die vaak zijn banden wisselt!