Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Techniek > Mechanica > Lagers > Rolweerstand > Afdichtingen
Invloed van afdichtingen


Verschillende niet slepende afdichtingen

Invloed van afdichtingen

De stalen kogels leveren dus niet zoveel extra vermogen op, maar wat doet nu de afdichting?

Lagers op fietsen worden voorzien van afdichtingen om vuil en vocht buiten te houden en vet binnen te houden. Deze afdichtingen zijn slepend of niet-slepend. De niet slepende afdichtingen zijn van staal of rubber. Ze zorgen een weinig dat het vet in het lager blijft en ze dichten nauwelijks af tegen vocht. Een positief punt is dat ze geen extra wrijving geven.

De slepende rubber afdichting (aanduiding RS) geeft wel extra wrijving. Dat kost bij deze lagers tussen de 0,2 en 0,3 watt.

Bovendien geeft de afdichting meer wrijving op de sleeprand als deze helemaal droog is gemonteerd. Het verlies gaat dan zelfs richting de 0,7 Watt. Dat is een factor 70 meer dan stalen kogels ten opzichte van ceramische kogels extra kosten!

 

Toename van vermogen in Watt door afdichtingen

Lager

61803

afdichting

2x rubber slepend

droog

0.4-0.7 Watt

 “nat”

0.2-0.3 Watt

Tabel 3:De gemeten waarden zijn voor 2 lagers met aan beide zijde van het lager een afdichting, totaal dus 4 afdichtingen. En weer bij 38 km/h

 


Dit is een zeer strakke afdichting

De variatie in vermogenverlies heeft er onder andere mee te maken hoe strak de afdichting om de binnenring klemt. Hoe strakker de afdichting om de binnenring klemt hoe meer wrijving optreedt. Ook geldt dat een binnenring met een grotere diameter meer wrijving geeft.

Conclusie: Een “natte” afdichting zorgt voor minimaal een verdubbeling van de rolweerstand. Een “droge” afdichting kan zorgen voor een verzesvoudiging van de rolweerstand van het lager.

Op de foto is te zien dat in bij 300 omw/min dit lager, met de strakke afdichting, het gewicht 400-281=119 gram omhoog trekt. (zonder de afdichtingen was dit maar 2 gram) Dus door de afdichtingen kost het 117 gram per lager met 2 afdichtingen. Dit geeft bij een straal van 18mm een vermogen bij 300omw/min van 0,65 Watt, dus bij 1 naaf en 2 lagers dus alleen door de afdichting 1,3 Watt.

(PS dit is een 6805 lager en het niet het 6803 lager dat belast is gemeten)