Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Frieke > Mijn MTB's > Lichte MTB's > Seven > an
Achternaaf

De gebruikte naaf is een Mag 170 uit het jaar 2001. Deze naaf is voorzien van 3 lagers waarvan er 1 een dubbel is! Momenteel worden voor de andere 2 lagers Japanse EZO lagers gebruikt. Deze lagers zitten aan de einde van de as: 1 aan de linkse kant van de naaf en 1 aan de rechtse kant van het vrijwiel. Tune heeft altijd lagers gebruikt van het Zwitserse WIB maar daar zijn ze schijnbaar vanaf gestapt. Jammer, want deze lagers zijn lichter en volgens mij duurzaam genoeg! Het meest linkse lager (61902) weegt van EZO 15.9 gram en van WIB 1.6 gram minder! De binnenring van het WIB lagers is wel dunner wat misschien in de duurzaamheid scheelt!

De naaf heeft een as van carbon. Op deze as zijn 3 lagers gemonteerd, waarvan er 1 een dubbel lager is. Dus eigenlijk zijn het er 4 waarbij het dubbele lager dezelfde binnenring heeft! Al deze lagers heb ik voorzien van keramische kogels. De keramische kogels schelen maar 4.3 gram ten opzichte van de verwijderde stalen kogels. Maar dit is niet de voornaamste reden. De belangrijkste reden is om ervaring te krijgen met keramische kogels. Om iets meer te weten te komen over de langere levensduur. Ze zouden namelijk een 6 tot 10 keer langere levensduur hebben en dan wordt het opeens wel interessant!

61902 lager was EZO, nu WIB met keramische kogels

61802 lagers was EZO, nu WIB met keramische kogels

XOT lager voorzien van keramische kogels

Let op de dubbel veren!

 

De body loopt door het gebruik iets in: de kransjes geven een indrukking maar door het verdichten en de koudvervorming van het materiaal houdt dat een keer op! Voor een nog betere ingrijping van de pallen heb ik dubbele veren per pal gemonteerd.

 

 

Assen door de jaren!

De naven zijn steeds verder ontwikkeld. Zo ook de assen. Dit zijn 4 assen waarbij het gewicht steeds minder is geworden (vergelijk dezelfde materialen!)


De onderste 2 assen zijn van omstreeks 1995