Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Frieke > Mijn MTB's > Lichte MTB's > Seven > bh
Balhoofd

Zo was hij eerste: kogels op aluminum

Uitgedraaid en voorzien van industrie lagers die voorzien zijn van keramische kogels
Het balhoofd is een moeilijk onderdeel om licht te maken en tevens duurzaam te zijn. Chris King is bekend merk die naast licht ook duurzaam zijn maar net niet licht genoeg (84 gram).

Mijn oog viel op een Cane Creek SL5 van ongeveer het jaar 2000. Deze wordt geleverd met losse kogels en weegt maar 60 gram. Maar de afdichting vond ik niet goed, stalen kogels op aluminium loopvlakken. Deze kogelbanen hebben dan wel een speciale behandeling gehad waardoor ze slijtvast zijn geworden maar de onderlaag (het aluminium) is nooit zo hard dat het duurzaam is.

Maar de basis was licht. Ik heb de cups uitgedraaid en ruim passend gemaakt voor de lagers. De industriŽle hoekcontactlagers hebben iets speling omdat ik deze bij montage vastzet met een speciale Loctite zodat de lagers 100% zijn uitgelijnd.

De gebruikte hoekcontactlagers zijn voorzien van 31 stuks 1/8" stalen kogels. Deze zijn vervangen door keramische exemplaren wat toch weer zo'n 5 gram scheelt. Dit is niet de enige rede waarom ik het gedaan heb, het is ook een stukje duurzaamheid. Omdat de lagers van RVS zijn kan nu het geheel niet meer roesten! Smering is door deze keramische kogels van ondergeschikt belang. Vocht is al voldoende! 


Zelf voorzien van keramische kogels!

De 1-1/8" versie
Het Seven frame is gemaakt voor een 1 1/8" vork. Dit is gedaan omdat je nooit groter kunt met opvulbussen maar wel kleiner. Ik heb hiertoe van een sterk en drukvast kunststof (POM=PolyOxyMethyeen) ringen gedraaid die samen 4.7 gram wegen. (Maak er altijd een gleuf in anders zijn ze bijna niet van het balhoofd te verwijderen)

De POM ringen

De titanium hoogtering

Alle 3 de exemplaren