Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Frieke > Mijn MTB's > Lichte MTB's > Seven > cr
Crankstel

Het crankstel dat ik al 10 jaar gebruik is de Middleburn RS2. Het heeft de oude microdrive steek van 58 en 94mm.

Deze cranks wogen in het begin 377,7 gram maar door schuren en polijsten haal je toch elke keer een paar gram eraf. Maar het grootste gedeelte komt doordat de cranks steeds verder over de titanium trapas van Action Tec gingen. En dan praat je niet over één millimeter maar over bijna een centimeter. De achterkant van de crank kwam tegen het cilindrisch gedeelte van de trapas; het vierkant was te kort. Ik moest dus wel de achterkant gedeelte wegfrezen wat weer wat gewicht scheelde.


Voor en na polijsten

Met vijlen, schuren, polijsten en frezen wel 83,7 gram eraf
De Q-waarde, de afstand tussen de buitenkanten van het crankstel op de plaats waar de pedalen erin gaan, was in 10 jaar tijd van 168mm naar 159 verkleind. Dit is alleen maar positief, zie voor meer informatie op Q-waarde

Doordat de crank verder over de as is geschoven (koudvervormen) kon ik aan de achterkant wat van de crank afhalen. Dit is niet verzwakkend omdat koudvervormen altijd versterkt. De totale aansluiting op de vierkante is gelijk gebleven omdat ik ook de trapas heb ingekort!

Ook polijsten versterkt omdat alle kleine krasjes, die allemaal een begin kunnen zijn van een scheur, worden weggehaald!

Een complete set stalen bladboutjes en aluminium opvulringen wegen tussen de 50 en 60 gram. Mijn opvulringen zijn gemaakt van POM (poly-Oxy-Methyleen). Een kunststof dat ongeveer de helft weegt van aluminium en erg drukvast is.

De bladboutjes, voor het buitenblad, zijn al hele oude exemplaren die aan de zichtkant zijn gepolijst en daardoor er nog steeds mooi uit zien. De bladboutjes voor het kleine blad zijn opgevuld met een stuk aluminium. Dit is gedaan omdat deze boutjes erg lang zijn en met een 20 tands tandwiel krijg je nog al wat afschuiving en buiging. Dus om ze iets sterker te maken deze kleine funcitonele toevoeging!

De dunne aluminium opvulringen zitten tussen grote en midden tandblad!


Totaal 80.9 gram

Totaal 118, wat 37,1 gram lichter is
De gebruikte tandbladen hebben 40, 30 en 20 tanden. Het kleinste tandblad is van Tune en van titanium. De zichtkant is van de groene oxydatie ontdaan omdat de tanden al verlost waren van deze iets slijtvastere laag. De andere 2 zijn van TA en slijtvast. Vooral bij de grootste is er nogal veel aluminium weg te halen.