Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Frieke > Mijn MTB's > Lichte MTB's > Seven > dv
Derailleurverstellers

Een ongelofelijke 33.4 gram eraf, oftewel 22% lichter!

De Suntour bovenversteller is misschien wel de beste versteller ooit gemaakt, goed, duurzaam en licht. Samen met de Superbe Pro derailleur schakelt het geheel als een zonnetje. Nog voordat de schakelaar in de klik komt is er al geschakelt. Net zoals de brede banden waarmee ik altijd al heb gereden en dat de kabelloop op al mijn frames onder door moest lopen (en wat nu weer een beetje de maatstaf is) verwacht ik dat de topshifters ook weer meer de kop op gaan steken.

Maar goed; nu over het gewichtsverlies; je ziet eigenlijk geen verschil maar het is er wel. De topbout die de hendel aan de beugel bevestigd was eerst een zwaar staal exemplaar en nu een aluminium rekbout met een klein stukje schroefdraad. Dit scheelt 6 gram per bout, dus in het totaal 12 gram wat dus 80% gewichtsvermindering is


2 keer 6 gram scheelt 12 gram!!

Het binnenwerk scheelt zo'n 8 gram
Het binnenwerk is misschien wel het moeilijkste dat ik ooit heb gedraaid en gefreest. Om het werkstuk te kunnen maken moest ik in totaal 4 keer tussen draaien en fresen wisselen. Hoe het precies zat weer ik na een jaar of 3 niet meer precies.

Vooral degene die rechtsonder staat (van de rechtste schifter) was een gedoe; allemaal kleine (1,5mm en 2mm) gleufjes die erg precies onder bepaalde hoeken moesten worden verspaand.

Om de 3 lippen op de onderkant te maken had ik het volgende bedacht; in nam de originele en verfde de 3 lippen. Deze drukte ik voorzichtig op papier en liet het drogen, daarna vergroot kopiŽren en de hoek tussen en van de lippen opmeten. Met een verdeelkop op de freesmachine kon ik toen precies de hoeken maken. Deze 8 gram winnen kostte me een volledige dag!

 

De kabelinstelbout was dik en van staal, deze is vervangen door een dunne en korter exemplaar van Mavic; scheelt in totaal 8,2 gram oftewel 73%. Erg makkelijk verdient

De bevestigingsbout was van staal en nu van aluminium met een groot stuk zonder schroefdraad. Verlies: 3,8 gram.