Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Frieke > Mijn MTB's > Lichte MTB's > Seven > tr
Trapas

Toch maar weer 12.9 gram gewonnen

De as is van 116mm naar 114 mm ingekort!
De trapas is van het Amerikaanse Action Tec. Deze as was 116mm lang maar doordat de cranks te ver over de as schoven kwam het vierkant aan de voorkant eruit. De as is daarom 2mm ingekort wat bijzonder moeilijk was. Action Tec gebruikt namelijk een zeer speciaal titanium dat een extreem hoge vermoeiingsweerstand heeft. Veel hoger dan het, door andere fabrikanten, gebruikte 6/4 titanium. Ik heb veel titanium (6/4 tit) gedraaid en gefreesd maar deze trapas is bijna niet te bewerken.

Samen met het Middleburn crankstel komt de Q-waarde op 155 mm wat ongeveer 2 cm minder is dan de standaard waarde van nu! En het heeft alleen maar voordelen.


Op de cups en lagers is zomaar 20% aan gewicht te winnen!

De lagers worden ongeveer één keer per 2 jaar vervangen. Deze zijn van WIB (Tune) en zijn net iets lichter dan de lagers van FAG en SKF. Ze zijn voorzien van een kunststof kooi die te verwijderen is. Hierdoor zijn de kogels te verwijderen en deze heb ik vervangen door keramische kogels. Dit scheelt per lager 1,9 gram. Door gebruik te maken van speciaal keramisch vet loopt deze as nu erg licht! Een  lager kost €10,- en een keramische kogel kost €2,-

De cups zijn afgedraaid op dezelfde diameter als de bracket; dat was overbodig materiaal en een extra rand waar vuil achter kan blijven zitten. De cups zijn ook ingekort op de breedte van de lagers. Ook dat scheelde weer zo'n 7 gram.