Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Wielenspaakclinic
Leer zelf wielen spaken op zaterdag 21 maart

In totaal hebben nu ongeveer 200 mensen meegedaan aan de wielspaakclinic. Bijna iedereen ging tevreden en met een duurzame wielset weg. Nu is mijn voorraad wat specifieker, lees kleiner, waardoor de wielspaakclinics die iets anders gaat; de cursist moet zelf een naaf en velg meenemen.

OP 21 MAART IS ER EEN CLINIC: MAIL NAAR INFO@BIKEBOOSTING.NL

In april 2014 bestond mijn bedrijf Frieke BikeBoosting 10 jaar. Daarom had ik iets speciaals georganiseerd waar de klant iets aan heeft en wat ik leuk vind om te doen. Ik heb mijn 2 beroepen; docentschap en 30 jaar wielenspaken gebruikt om mensen zelf wielen te leren spaken op dezelfde manier zoals ik het doe. Het doel was dat iedere deelnemer tijdens de clinic 1 wiel spaakt en zover mogelijk afmaakt. Dat is gelukt en het waren bovendien erg gezellige dagen.

Hieronder een aantal afbeeldingen om een idee te geven van de clinics

Geheimen
Door de jaren heen heb ik heel veel gemeten en geleerd en ik wilde dat met de deelnemers gaan delen. Bijvoorbeeld: welk vet en welke olie zijn het beste, welke (aangepaste) gereedschap gebruik ik? Hoe span je een wiel het gemakkelijkst op, welke spaakspanning is de beste en hoe krijg je het logo op de naaf exact tegenover het ventiel. En wat gebeurt er met de stijfheid tijdens alle verschillende handelingen? Veel geheimen die ik in 30 jaar heb verzameld geef ik prijs.


Met deze bok ga je werken

En deze sleutel gebruik je ook, een must voor een goede wielenbouwer!

Meld je hier aan 

Waar gaan wij mee werken?
Er van uitgaande dat je goed gereedschap hebt en dat je de juiste kennis hebt (het eerste leen je en het tweede krijg je bij de clinic) kun je bij het spaken van een wiel alles meten. Wat je nodig hebt is geduld en nog eens geduld en uiteindelijk komt er dan een zeer duurzaam wielset te voorschijn, mits je de goede onderdelen gebruikt. Een goed begin is het halve werk!

En vereiste
Naast geduld moet je natuurlijk thuis nog meer gaan oefenen, maar met de kennis die je tijdens de clinic op doet zal dat plezierig zijn en is het resultaat, mits je de goede onderdelen gebruikt, altijd goed. De enige vaardigheid die je moet hebben is dat je weet welke kant een moer (nippel) op moet om hem los of vast te draaien.

Kosten clinic (299)
Tegenwoordig kun je enkel nog meedoen met een zelf meegenomen naaf en velg. Hierbij leer je
de fijne kneepjes. Bij deze "professionals clinic" nemen de deelnemers zelf n achternaaf (niet voor rechte spaken, enkel J-bend spokes) en n velg mee (max 30mm hoog en in de maat 26", 650B of 28". Ik lever de DT Competition spaken en messing nippels. De kosten voor deze clinic zijn 299 euro. Ik help veel, maar ik perfectioneer de wielen naderhand niet.

De clinic bestaat uit?
1) Een zeer goede wielset. Bij de professionel clinic is dit het wiel dat zelf is meegenomen)

2) De techniek om zelf wielen te kunnen spaken
3) De techniek om zelf een slag uit een wiel te kunnen halen
4) De techniek om zelf alle spaken op gelijke spanning te zetten
5) Een lekkere lunch
6) Een gezellig en vooral leerzame clinic met max 6 deelnemers

Van

tot

Inloop met koffie en thee

9.30

10.00

Uitleg van de dag

10.00

10.15

Intro

10.15

10.30

Wiel vlechten

10.30

11.00

Wielopspannen accuboormachine

11.00

11.30

Handmatig opspannen

11.30

12.30

Afdrukken etc

12.30

13.00

Lunch

13.00

13.45

Gelijke spanning zetten

13.45

14.15

Slag eruit en in midden

14.15

14.45

Opspannen

14.45

15.30

Afronding

15.30

16.00