Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Frieke > Mijn MTB's > Lichte MTB's > Seven > kabels
Bedieningskabels: Nokon en PowerCordz


Voorrremkabel
De buitenkabels voor derailleur en rem zijn van het Duitse Nokon. Een super goed systeem. Stijf en redelijk licht. Om de kabel perfect in de kabelstops te laten vallen hebben ik eindstukken gedraaid van aluminium. Want speling is vertraging en minder snelle en precieze afremming en schakeling.

De Nokon buitenkabel weegt 39.5 gram per meter. Dat is redelijk licht. Rembuitenkabel: de meesten zijn tussen 50 en 60 gram, Tune had ooit aluminium, met mindere stijfheid van 31 gram per meter. Derailleurbuitenkabel:de meesten tussen 34 en 44 gram per meter, Tune gebruikte ooit kunststof pneumatische leiding die slechts 19 gram weegt. Maar lijkt mij niet geschikt voor de achterderailleur omdat deze natuurlijk veel te elastisch is.

Nokon gebruikt voor V-brakes in plaats van de aluminium bocht gewoon hun eigen kabel met een speciaal eindstuk

 


Nokon achterremkabel

Voorderailleur kabel (Nokon en PowerCordz)

Achterderailleur kabel (Nokon en PowerCordz)

De honderden kleine vezeltjes die extreem soepel en enorm stijf zijn!
De rembinnenkabel is gewoon van staal. Ook weer van Nokon omdat deze redelijk dun is: 1.5mm en weegt 12 gr/m. Alleen PowerCordz (1.75mm) is veel lichter. Dit is een vezel omhult door kunststof wat een gewicht opleverd van 2.9 gr/m en op mijn fiets wel 14 gram kan schelen. Ik heb dit echter niet gedaan omdat ik dan geen Nokon buitenkabel kan gebruiken. Wie weet later!

De derailleurbinnenkabel is niet van staal maar van PowerCordz en extreem licht: 1 meter weegt slechts 2.1 gram. Normale binnenkabel weegt 8.2 gr/m. En bij een totale lengte van 2.8m scheelt dit eventjes 17 gram. En dit schakelt super. Echt extreem soepel en direct!