De naaf bestaat uit 6 zelfgemaakte onderdelen. De as, 2 flensen, 2 sluitdopjes en de afstandshuls. Verder uit 2 industrie groefkogellagers waar ik later verder over doorga.
Home Frieke Mijn MTB's Lichte MTB's Seven vn Voornaaf Deze voornaaf is van ongeveer 1998. In die tijd werkte in bij Philips. Ze konden daar bijzonder glanzend anondiseren waar ik gretig gebruik van maakte. Veel bedrijven waar wordt geannodiseerd doen dit op een manier dat er een mat uiterlijk overblijft.
De naaf bestaat uit 6 zelfgemaakte onderdelen. De as, 2 flensen, 2 sluitdopjes en de afstandshuls. Verder uit 2 industrie groefkogellagers waar ik later verder over doorga.
Maximale sterkte bij minimaal gewicht!
De naaf is ontworpen voor maximale levensduur bij minimaal gewicht. Het uitgangspunt was een Cannondale stalen vork uit 1989. Daar moest de naaf inpassen. De flensen en dus de lagers werden maximaal naar buiten gezet. De flensafstand werd 88 mm wat ten opzichte van een Shimano XT naaf 35% meer is (65 mm). Hierdoor is het wiel ten opzichte van een wiel met de Shimano XT naaf 33% sterker is. De spaken trekken in een veel grotere hoek aan de velg waardoor de zijdelingse krachten veel makkelijker worden opgevangen.
Bovendien is de lageroplegging 5mm vanaf de vorkoplegging wat ten opzichte van de meeste andere naven 1/3 is. Het optredend buigmoment in de as is daardoor ook 1/3 van wat normaal is. De doorbuiging van de as wordt berekend met een formule waarbij de afstand tot de derde macht wordt genomen. In de formule komt dan in plaats van 53 = 125 wel 153 = 3375 te staan. Dit getal is wel 27 maal zo groot, oftewel bij gelijke asafmetingen een 27 maal zo grote doorbuiging!! Mijn dunne is as is sterk genoeg! Betere lagers!
Toen de as in 1999 klaar was gebruikte ik industriële groefkogellagers met stalen kooi en stalen kogels. Dit lager met notering 61800-2RS doet het goed. Maar omdat ik meer ervaring wil krijgen met keramische lagers heb ik de stalen kogels vervangen door keramische. En bovendien heb ik de binnen- en buitenring voorzien van een kleine inkeping waardoor de het lager kan werken zonder lagerkooi en volledig gevuld kan worden met kogels. De volledige vulling zorgt voor een draagtal (hoe sterk is het lager!) dat 2 keer zo groot is. In de levensduur formule wordt dit getal tot de 3de macht gedaan; dus 8 keer langere levensduur. De keramische kogels zouden een 6 tot 10 keer zo lange levensduur hebben. Oftewel een zelf gefabriceerd lager dat minimaal 48 keer zo lang mee gaat!!
|